Over bloedworst en de geur van vroeger

In het kader van de Week voor de Geschiedenis zetten we deur van het museum Huis van Oud en van de stallen nog één keer open. Het thema van deze week (13-21 oktober) is ‘Wonen in Nederland’. En ja, als je een huis als museum hebt, meld je je natuurlijk aan als deelnemer.
Omdat de Cromme Leeck dit jaar tien jaar bestaat en we een tentoonstelling hebben rond het thema ‘Feest’, besloten we een verjaardag uit te beelden in de stijl van de jaren vijftig.
Veel grote en kleine mensen hulden zich in kleding uit die tijd. De tafels in het huisje werden dwars gezet, een kring stoelen eromheen. De kaarten lagen klaar, de sigarendoos stond open (met onder meer een sigaartje voor meneer pastoor), amandelbonen, koffie, pinda’s, jonge jenever en CB – alles ter verhoging van de feestvreugde. In de voorkamer zaten de vrouwen met een handwerkje, een schaal bowl op tafel, de advocaat ernaast. In het kleine keukentje brandden de peteroliestellen. Op de één pruttelden de peertjes, op de ander werd bloedworst gebakken.
Iedereen die binnenstapte, rook meteen de geur van vroeger. Ook de bloedworst riep veel herinneringen (goed en minder goed) op.
Op het grote podium buiten werd regelmatig naar hartelust gedanst. Professioneel, door twee paren van dansschool Verbiest, maar ook door de aanwezigen op de muziek van accordeonist Gert Ruis.
Bij een feest horen ‘stukkies’ en die werden voorgedragen door onder andere Nella Dudink. Voertuigen uit de vijftiger jaren kwamen aanrijden: de Kever uit 1949, enkele brommers en fietsen.
De kinderen speelden met de stelten, springtouwen, hoelahoepen en de Vliegende Hollander. Voor iedereen waren er traktaties: drankjes, bowl, peertjes, koek, bloedworst en pinda’s.
Ja, en verder veel mensen die gezellig zaten te praten en te lachen, die rondliepen, die de tentoonstelling bekeken en de dvd met tv-beelden uit de 50-er jaren, die kortom genoten van het feest en het mooie weer!
Met deze middag is het Huis van Oud genomineerd voor de Week van de Geschiedenis-prijs 2007. Of we die prijs zullen winnen, moeten we afwachten. De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 21 oktober in Krasnapolsky.
Wat ons betreft: wij hebben de hoofdprijs al gewonnen met deze schitterende feestmiddag op de dijk!Dit feest was een prachtige afsluiting van ons seizoen. Een goed verlopen seizoen: we hebben weer heel wat bezoekers welkom geheten en de reacties in het gastenboek zijn lovend.
Bij deze wil ik alle vrijwilligers die dit seizoen én ook de 14e oktober klaarstonden heel hartelijk danken voor hun inzet!
Misschien is nog één activiteit aan de dijk dit jaar, maar daar hoort u te zijner tijd meer over.

Het Huis van Oud: een vleugje weemoed, een handvol herkenning, armenvol herinneringen en tijdloze gezelligheid.


Inleiding tot het feest…
Dansie…


Even het woord richten


Koppie doen?


Zelfs de meiden deden mee…


Wie is die ene man toch?